A doua zi, în 28 decembrie 2011, ne pornim din nou la vizitat. Pe listă se înscriu: dealul Calton şi mila Regală. Am început traseul pe ploaie, care se înteţea pe măsură ce urcam dealul Carlton (parcă eram 4 Ana a lui Manole, înaintam şi cu ploaia-n faţă şi împotriva unui vânt puternic...:) ). Ajungem sus, admirăm rapid coloanele , intrăm în observator şi dorim să urcăm pentru a vedea oraşul de sus. Aflăm că nu există terasă acoperită aşa că aşteptăm câteva minute să treacă ploaia şi ne îndreptăm spre ieşire. Ne abatem pe câteva străduţe laterale şi trecem pe lângă clădirea Guvernului scoţian şi un cimitir pe care considerăm că tre' să-l vizităm ; adevărul este că e minunat să vizitezi un cimitir după ploaie; cer de un albastru ireal, pietre de morminte negre, ca niste mausolee, poze de vis ce mai... :o)
Tot în acestă zi am vizitat şi castelul Edinburgh.
La întoarcere trecem pe Royal Mile (Mila Regală), stradă istorică de 1.5 km care leagă castelul de palatul Holyroodhouse, resedinţa oficială a reginei in Scoţia. Mila Regală este, de asemenea, presărată cu numeroase biserici, cea mai impozantă fiind catedrala St Giles. Ne-am intors pe North Bridge, pod care a fost început a fi construit în 25 mai 1896, şi deschis spre folosire în 15 sept 1897 - citam de pe o placheta, nu vă închipuiţi ca ştiu pe deasupra :o).
A patra zi 31 dec 2011, am vizitat Muzeul Naţional Scoţian şi am străbătut tot oraşul (pe jos), vreo oră şi jumătate, până în zona portuară (numită Leith), pentru a vedea nava regală Britania, o navă foarte cochetă, care a străbătut în jur de 600 de porturi, care a fost gazda întâlnirilor reginei cu mulţi preşedinţi de stat, dar şi a vreo 3 luni de miere regale.
Am programat bine vizita la această navă. A doua zi urma să fie retrasă din port pentru a fi vopsită. Intrarea pe fiecare nivel (3 la număr) se făcea printr-un mall (numit chiar Britannia). Astfel am vizitat puntea regală, dormitoarele şi sălile regale (fie că era vorba de bucătărie, fie că e vorba de marile săli de primire oaspeţi străini) dar şi camera motoarelor, dormitoarele şi spitalul echipajului. Totul era regal. Până şi supa, sandwich-urile şi cartofii copţi pe care le-am servit pe puntea regală (în restaurantul regal, evident). :o)
Am avut inclus în bilet şi un ghid audio. Astfel am aflat că regina căra cu ea 5 tone de bagaje când se deplasa cu nava. Glumind... Oare erau inclusi şi servitorii? :)
În 1 ian 2012, după doar câteva ore de somn, ne trezim în microbuzul Scottland Experience, gata de a petrece întreaga zi în ţinuturile montane ale Scoţiei. Vizita finală avea să fie la Loch Ness, vestita locaţie unde şi-a făcut apariţia monstrul marin bine cunoscut.
Ghidul nostru avea grijă ca pe parcursul itinerariului (ce a ţinut de la 8 dimineaţa la 8 seara) să ne povestească despre istoria locului, dar şi câteva lucruri interesante petrecute în locaţiile vizitate. Despre vreme ne spunea că pot exista aspecte ale întregului an (cele 4 anotimpuri) nu în zile diferite, ci în decursul aceeaşi zile (soare, nori, ploaie, zăpadă, vânt şi lapoviţă).
Toţi zâmbeam. Ne-am convinst pe pielea noastră de acest aspect în această călătorie de-o zi în zonele înalte ale Scoţiei
Ne povestea la un moment dat că în zonele montane, oile nu pot fi zărite de localnici şi înadins aceştia le vopsesc cu verde, roşu sau galben. Mi-a plăcut să revăd această dezvăluire la faţa locului (pe câteva oi roşii), dar şi pe magneţii de frigider (vânduţi ca suveniruri din Scoţia).
No comments:
Post a Comment